Интересен разговор се получи в началото на лятото. С радост го споделям.

Добра нощ на всички слушатели! Дни преди да настъпи астрономическото лято, отново разговаряме с Ваня Василева в нашата традиционна рубрика ,,Здраве и Спорт‘‘.

Ава–  Има ли тенденция спортът да стане начин на живот при дамите над 50 години и защо е важно това да стане система?

Ваня – Добра нощ! Необходимостта от системни физически натоварвания е ясна за всички. Не е необходимо да конкретизираме и да посочваме мъже или жени. Но в моята практика нещата изглеждат така. В продължение на 25 години наблюдавам промяна в добра посока по отношение на повишаване на физическата култура на хората.

Все по- често се срещам с дами на възраст след 50 години, които задават въпрос „ Не е ли късно за мен. Мога ли да направя нещо за себе си. Да променя това тяло?“

Не е късно е отговорът. Има достатъчно причини , за да се занимават със спорт тези жени. Аз ще посоча  5 от тях, които смятам за категорични.

1 .Хормонален дисбаланс ( пременопауза и менопауза) Повишаването на физическата активност може само да помогне на тялото да се справи с неприятните симптоми, съпътстващи този не толкова кратък период при дамите. Физическите упражнения подпомагат работата на ендокринната система и регулират промяната на хормоните.

  1. Остеопороза .

В годините се доказа , че активната работа на мускулите помага за запазване и подобряване на костната плътност. Редица примери има в тази посока.

  1. Повишаване на теглото в следствие на менопауза.

Многото килограми са проблем не само на дамите в тази възраст, но при тях трудността при връщането в нормални граници и много по- голяма и процесите са много по- бавни.

  1. Обездвижване и намаляване на обема на движение на костно – ставния апарат.

Ако една машина не работи дълго време тя ръждясва. Същото е при хората. Смазването на ставите, задържането на еластичността на мускулните влакна и на лигаментите става единствено и само благодарение на движението. Системно движение, което обхваща всички физически характеристики на тялото.

  1. Висок имунитет и работа на сърдечно съдовата система.

Във времена , като днешните, абсолютно задължително е дамите да са активни. Система на тренировка не означава Събота или Неделя на Витоша. Не само. Постоянни физически натоварвания, които да укрепват сърдечно- съдовата и дихателната системи. Редуване на Обща физическа подготовка с различни практики за разтягане, за да може да се работи комплексно.

 

Ава– Дотук добре. Можем ли да кажем, че само благодарение на физическите упражнения нещата ще се получат?

Ваня – За съжаление не. Тялото има необходимост не само от движение. Важно е какво вкарваме в него .Каква храна приемаме.

Промяната в храненето за много хора е стрес. Трудно е . Но за да е здраво едно тяло е необходимо да се грижим за него в различни посоки.

Едни прости правила – без бавни въглехидрати , без газирано, без „похапване‘‘ , без късно хранене. Дори само с тези прости правила може да се помогне на тялото да влезе в режим и да се чувства здраво и жизнено.

Ава– Говорим за дамите над 50. Това не се ли отнася до всички?

Ваня – Разбира се! Системен спорт, здрав сън , качествена храна .. И нещата се случват.

Ава– Да пожелаем на всички спокойно и слънчево лято. Благодаря за разговора.

Ваня – Весело лято! Бъдете здрави!