Болките в кръста – защо и как се появяват?

Започваме голямата тема за болките в гръбнака. Голяма е, не само защото засяга значителна част от хората у нас и по света, но и защото причините за появата на този дискомфорт са многобройни. Точно затова в серия от статии ще се опитаме да разгледаме гръбначната болка от всички страни – защо и къде се появява, как да се справим с нея, каква профилактика можем да правим, за да не възниква. 

За начало ще се спрем на болките в кръста. Много жени (и не само) се сблъскват с тях ежедневно, но колко от тях знаят каква е причината за това?

Боли ни, защото работата ни не позволява да поседнем и да се отпуснем за момент, защото у дома ни чакат куп задачи като готвене, чистене, простиране, гладене, които няма как да свършим от удобното кресло, боли ни, защото сме преуморени. 

Ако това ще ви успокои – не сте сами!

Изследвания показват, че близо 80% от възрастното население на САЩ е изпитвало болки в кръста в някакъв етап от живота си. Същото оплакване имат и около 90 на сто от европейците над 30-годишна възраст, които споделят, че с времето проблемите им се задълбочават. В световен план статистическите данни варират като сочат, че от проблема страдат между 60 и 80 процента от хората.

Всъщност не са виновни задълженията, които имаме, а начинът, по който ги вършим. От изборите, които правим в ежедневието си, зависи как ще се чувстваме в дългосрочен план и какво ще бъде общото ни здравословно състояние.

 Какво имаме предвид? – Че най-честият причинител на болежките в гръбнака е неправилната позиция на тялото ни, но по-страшното е, че болшинството от хората остават в нея часове наред, ден след ден като така се обездвижват. 

Отиват в офиса, сядат зад бюрото без мисъл дали гърбът им е изправен, дали лактите са поставени добре на плота, в какъв ъгъл са краката, къде е центърът на тежестта им, докато са прави, кога за последно се раздвижиха и как… и редица други „дребни и несъществени подробности“, които обаче могат да преобърнат нещата в лоша посока. 

Разбира се, има и професии, чието естество налага хората да прекарват прави дълго време. Да сте на крак ежедневно не е по-безопасно от работата зад бюро. Стоенето може да причини болки в кръста, глезените и коленете, тазобедрените стави, но и да доведе до появата на разширени вени, мазоли, отичане на краката.  

Обездвижването и напрежението за гръбнака, което причинява неправилната поза, могат да доведат не само до физически дискомфорт, но и до редица други неврологични и физиологични проблеми, за които се замисляме, когато вече е твърде късно. Натрупването на неблагоприятни за гръбнака ни фактори мнозина от нас усещат именно като болка в кръста, която изпитваме най-често, когато ходим или стоим прави. Иска ни се да се наведем, да извием гърба, за да изпитаме облекчение, да поседнем или поне да се облегнем на нещо.  

Но да навлезем в конкретика и да видим 

 Защо ни боли кръст, когато стоим прави?

Най-честата причина за това е т.нар. постурален стрес. Това е проблем, който се появява при повечето хора, които стоят или седят дълго време в една и съща поза, което води до недостиг на напрежение в мускулите, от което те отслабват. Забавя се още кръвообращението и се намалява притокът на кислород към клетките, а те от своя страна са сред основните фактори да бъдем тонизирани и да се чувстваме добре. 

Сред другите основни причини за болки в кръста са още:

  • Навяхвания и разтежения
  • Резки движения
  • Претоварване на мускулите
  • Спинална стеноза (това е стеснение на гръбначно-мозъчния канал, което съпътства износването на гръбначния стълб)
  • Дегенеративните дискови заболявания (сред които са дискова херния, шипове, стеноза. Получават се при износването на гръбначния стълб вследствие на повтарящи се микротравми или физическо напрежение. В по-зряла възраст експертите определят подобни заболявания като нормални процеси на „стареене“ на гръбнака)
  •  Наднормено тегло (често съчетано с неправилна поза, обездвижване и други, натоварващи гръбнака фактори)

От казаното дотук разбрахме, че заседналият начин на живот и обездвижването вредят не само на кръста ни, но водят и до редица други неприятни последици. И точно затова, ние споделяме напълно вярването, че движението е здраве. Как обаче активната жена да го съчетае с ежедневните си професионални задължения и отговорностите като майка и домакиня? 

Ключът се крие в честата смяна на позициите на тялото. Именно това е вашата активност в работно време, затова не подценявайте периодичното раздвижване и знайте, че статичността е точката, от която започват проблемите и дискомфортът. 

Как точно да бъдете активни и полезни за себе си в ежедневието и кои са най-ефикасните начини за преодоляване и предотвратяване на болките в кръста ще ви разкажем следващата седмица. Очаквайте да прочетете какво препоръчват експертите при вече появил се проблем и кои малки промени да направите, за да намалите болката, а до тогава не забравяйте да се движите!